• homepost1

  • homepost4

  • homepost2

  • homepost5

  • homepost3

  • homepost6

  • homepost7

सुपारीबाट धानभन्दा ५ गुना बढी आम्दानी

आफ्नो चार बिघा खेतीयौगय जमिनमध्धे तीन बिघामा धान र एक विघामा सुपारी लगाएका डिल्लीराम दवाडी धानभन्दा सुपारीबाट सन्तुष्ट छन् । सुपारीले थोरै श्रम र लगानीमा धानभन्दा पाँच दोब्बर बढी आम्दानी दिन थालेपछि उनले विस्तारै अन्न खेती छोड्ने मनस्थिति बनाएका छन् । 
‘धेरै वर्ष धान खेती गरेपछि परीक्षणका लागि सुपारी लगाएँ,’ शनिश्चरे ३ का दवाडी भन्छन् ‘तर, थोरै माटोको सुपारी धानको कमाइलाई जित्यो ।’ एक बिघाको सुपारी वार्षिक डेढ लाख रुपैयाँसम्ममा बिक्री हुने उनले बताए । ‘एक बिघाको धान खेतीबाट त्यति आम्दानी हुन कम्तीमा पाँच बर्ष लाग्छ,’ उनले भने ‘अन्न खेतीको आधा त खर्चमै
जान्छ ।’ एक दसकयता व्यावसायीक सुपारीको खेती गर्दै आएका उनको अनुभवमा कम खर्चिलो र कम मिहेनतमा राम्रो आम्दानी सुपारीको विशेषता हो ।
किसानका अनुसार रोपेपछि बाली सुरक्षाका लागि अन्न खेतीमा हरबखत चनाखो हुनपर्छ । गोड्ने, सिँचाई गर्ने, मल हालिरहनुपर्ने र भित्र्याउनुपर्ने पनि हुन्छ । तर, सुपारी खेतीमा यी कुनै झञ्झट पर्दैन । ‘एकपटक रोपछि उसको आयुभरी फल टिपे हुन्छ’, शनिश्चरेकै किसान गुणनाथ बरालले भने । 
रोपेको सरदर सात वर्षपछि उत्पादन दिन सुरु गर्ने सुपारीले तस् िदेखि पैतीस वर्षसम्म लगातार फसल दिन्छ । एउटा बोटमा २५ देखि ३० किलोसम्म काँचो सुपारी फल्ने भएकाले धेरै बाट हुनेले मर्का सहनु नपर्ने किसान बताउँछन् । 
सुपारी प्रतिकेजी १५ देखि २५ रुपैयाँसम्म् बिक्री हुन्छ । नेपालमा उत्पादित सुपारीको मुख्य बजार भारत हो । ‘हामीले बजार पुर्याईरहनु पर्दैन,’ बाहुडाँगीका किसान नीलकण्ड तिवारी भन्छन् ‘सुपारी बोटबाटै बिक्छ ।’ सिजानज लागेपछि भारतीय व्यापारीको हुल गाउँगाउँमा आइपुग्छ । पुसदेखि असार सुपारी उत्पादनको समय हो । 
नेपाल सुपारी खेती विकास स.स्थाका सचिव तिवारीका अनुसार रोपेपछि थपा स्याहार मिहेनत नपर्नै, अन्न बालीमा ज्सतो मल र बिषादी नचाहिने तथा अन्य लागनी पनि केही नहुने भएकाले सुपारी अन्न खेतीभन्दा फाइदाकारी भएको हो । चिम्ट्याइलो र सिँचाई सुविधा भएको माटोमा सुपारी बढी फस्टाउने उनले जनाए । यद्यपि आकाशे वर्षकै भरमा सुपारीलाई पानी पुग्दो हुने उनको भनाई छ । 
नेपालको सबैभन्दा बढी सुपारी उत्पादन झापामा हुन्छ । सरकारी तथ्याँक अनुसार देशभरीमा सुपारीको वार्षिक उत्पादन दर ३ हजार ९ सय ७२ टन छ । त्यसको ठूलो हिस्सा अर्थात ३ हजार ८ सय ६९ टन चाँही झापामा मात्रै उत्पादन हुन्छ । 
सुपारी खेती विकास संस्था भने पुरानो सरकारी तथ्याँक भन्दा जिल्लाको खेती धेरै अघि बढेको बताउँछ । संस्थाका अनुसार अहिले झापामा ४ हजार ५ सय हेक्टर जमनमा झन्डै २५ सय परिवारले सुपारी खेती गर्छन् । जसको वार्षिक उत्पादन ११ हजार टन रहेको उसको भनाइ छ । 
केही वर्षयता घुसुवा खेती प्रणाली बिकसित भएकाले सुपारी लगाउने किसान जिल्लामा वर्षेनी दस प्रिितशतका दरले बढेको संस्थाले जनाएको छ । 

Filed Under:

About the Author

My name is Dinh Quang Huy or known as alias NhamNgaHanh .I made this template in magazine style and named it Simplex Darkness .I hope it helpful to persons who want a solutions for a template in Blogspot.To download this template and see template install instruction ,go to Simplex Design blog.

Leave a Reply