• homepost1

  • homepost4

  • homepost2

  • homepost5

  • homepost3

  • homepost6

  • homepost7

यस्तो माशु खान बाध्य

पीटी लोप्चन /सोलुखुम्बु, ३० भदौ   
पशु बध गरेको साता दिनसम्म राखेपछिको मासु खान उपयुक्त हुन्छ वा हुँदैन - जो कोहीले अनुमान गर्न सक्छन्  
तर, सोलुखुम्बुको माथिल्लो क्षेत्र नाम्चे, खुम्जुङ लुक्लाका बासिन्दाहरूले भने मासु काटेको तीन या चार दिनपछि मात्र उपभोग गर्दै आएका छन् जुभिङ-, हेल्कुमा रहेको बधशालामा पशु बध गरेको तेस्रो वा चौथो दिनमा मात्र त्यस क्षेत्रमा पुर्याउन सकिने मासु व्यापारीहरू बताउँछन्  
सोमबार वा मंगलबार जुभिङमा बध गरेको पशुको मासु शनिबार नाम्चेमा पुर्याएर बेचिन्छ सुरुमा नाम्चेभन्दा तलतिरको खोंचमा रहेको बधशाला, चौरर्ीखर्क, लुक्ला पैयाँ हुँदै दर्ुइ वर्षघि मात्र जुभिङमा बधशाला सारिएको हो  
माथिल्लो क्षेत्रलाई काटमार निषेधित क्षेत्र घोषणा गरेर बधशाला जुभिङमा झारे यता माथिल्लो क्षेत्रमा मानिसहरूले बासी मासु उपभोग गर्दै आएका छन्  
राँगा वा भैंसीको मासु काटेर डोकोमा हालेर लाने गरेको मासुलाई सड्न ब्रि्रन नदिने कुनै औषधि प्रयोग नभएको कर्साईहरू बताउँछन्  
पशु वधशाला मासु जाँच ऐन २०५५ पशु वधशाला मासु जाँच नियमावली २०५७  ले मासुलाई तत्काल बिक्री गर्न नसकी भोलिपल्ट मात्रै बेच्नुपरेमा त्यसको परीक्षण गरेर स्वस्थकर भएमा मात्र बेच्न पाइने व्यवस्था गरेको  
नीति-नियम कार्यान्वयन गर्ने निकाय आँखा चिम्लेर बसेपछि पशुवध गरेको चौथो तथा पाँचौ दिनसम्म पनि मासु बिक्री गर्दै आएको उनीहरू निर्धक्कसँग बताउँछन्  
यहाँ मासुका पारखीहरूलाई मासु खानै परेको भने कर्साईहरूलाई पनि आफ्नो व्यवसाय चलाएर  जीविकोपार्जन गर्नै परेको त्यसैले यहाँ र्सवसाधारणको स्वास्थ्यमा कुनै वास्ता छैन, सडेको मासु पनि उपभोग गर्छन् यहाँका उपभोक्ताहरू अनि बेच्नेहरू झन् मासुमा परेको औंसा पनि निकाल्दै बेच्ने गरेको सुनाउँछन् 'नबेचुँ भने हामीलाई घाटा पर्छ, अनि औंसा निकाल्दै भए पनि बेच्नर्ुपर्छ, यो हाम्रो बाध्यता हो,' कर्साई गौरीमान स्याङबोले आफूहरूको बाध्यता सुनाए  
जुभिङको वधशालादेखि जिल्लाको माथिल्लो क्षेत्रमा पुग्नका लागि मात्र तीनदेखि चार दिन लाग्छ त्यहाँ पुर्याउँदा मासु सडिसकेको हुन्छ यसरी मासु बेच्दै आएको लामो समय भइसक्दा समेत यसतर्फकसैको दृष्टि पुगेको छैन उनीहरूले मासु खाइरहेको भए पनि भित्रभित्रै रोगलाई निम्तो गरिरहेका छन्  
व्यवसाय गर्ने नाममा जनस्वास्थ्यमा खेलवाड गर्दा समेत कसैको दृष्टि पुग्न सकेको छैन जिल्लाको माथिल्लो भेगमै व्यवस्थित वधशालाको निर्माण गरिदिएको खण्डमा सोलुखुम्बुको माथिल्लो भेगका जनताले स्वस्थ मासु उपभोग गर्न पाउने आफूहरूले यस्तो समस्या झेल्नु नपर्ने व्यापारीहरू बताउँछन्
Source :- Rajdhani

Filed Under:

About the Author

My name is Dinh Quang Huy or known as alias NhamNgaHanh .I made this template in magazine style and named it Simplex Darkness .I hope it helpful to persons who want a solutions for a template in Blogspot.To download this template and see template install instruction ,go to Simplex Design blog.

Leave a Reply